12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstructiile ilegale sint tolerate de primarie

Constructiile ilegale sint tolerate de primarie

A devenit aproape o moda sa se construiasca fara aprobari. Numai anul acesta au fost depistate 87 de imobile fara autorizatie de construire. Sint insa si situatii in care reprezentantii primariei se fac ca nu vad casele care rasar peste noapte. Cind, in sfirsit, observa, declara ca este prea tirziu pentru a interveni, ajungindu-se, in cele din urma, la incalcarea hotaririlor judecatoresti in vederea gasirii unei cai amiabile. Si in acest caz, banul face legea, fiindca o alta explicatie logica si de bun-simt nu prea exista.

In ultima vreme s-a facut mare caz pe seama vilelor construite abuziv de tigani in zona Meteor. Fiecare trateaza cazul in raport de interesele proprii sau de puterea de a intelege acest fenomen. In realitate insa, lucrurile sint cit se poate de limpezi. Exista hotariri judecatoresti definitive, conform carora imobilele construite in zona Meteor trebuie demolate. Tot legea spune ca nerespectarea unor hotariri judecatoresti se pedepseste cu inchisoarea. In acest caz, primarul Florin Circiumaru este pasibil de pedeapsa, in situatia in care nimeni nu e mai presus de lege. Conducerea judetului incearca sa gaseasca o cale de mijloc, insa orice solutie s-ar incerca in acest caz, in afara de demolarea palatelor, presupune incalcarea unei hotariri judecatoresti. Edilii orasului aduc argumente de ordin moral si logic: „Cum sa darimi atitea imobile, cind in tara este criza de locuinte?“ Bine, dar cu legea cum ramine? Terenurile pe care si-au construit tiganii palatele apartineau de drept altor cetateni, pe care acum vor sa-i despagubeasca (dupa ce ca le-au luat terenul cu forta) cu sume derizorii. Daca in aceste cazuri primarul Florin Circiumaru spune ca nu are nici o raspundere, intrucit nu pe vremea lui s-au ridicat imobilele, va vom prezenta o situatie pe care tocmai primarul a tolerat-o. De la inceputul anului au fost depistate aproape 90 de constructii care nu aveau autorizatie, dintre care 14 au fost amplasate pe domeniul public. Pentru aceasta s-au aplicat aproape 600 de amenzi contraventionale si s-a dispus demolarea a 40 de cladiri.

Primaria ii ocroteste pe cei care construiesc ilegal

Pina la urma, legea inseamna bani, fiindca nu se aplica la fel in cazul tuturor. Cine are bani construieste si fara autorizatie, cine n-are bani este demolat, invocindu-se legea. Maria Marian, de 72 de ani, locuieste pe str. 14 Octombrie nr.75. Vecinul acesteia, Nicolae Davitoiu, s-a apucat sa construiasca un imobil aproape lipit de cel al Mariei Marian, blocindu-i accesul la lumina, ca de soare nici nu mai incape vorba. Incercind sa-si faca dreptate, femeia s-a adresat in primul rind primarului municipiului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, de la care a primit urmatoarea adresa: „Urmare a scrisorii dumneavoastra, va facem cunoscut ca supraetajarea constructiei realizate de dl Davitoiu Nicolae are o vechime mai mare de doi ani, fiind neautorizata. Lucrarea este neterminata, la stadiul de zidarie portanta“. In loc sa ia masurile pe care legea le prevede in astfel de situatii, primaria nu face altceva decit o descriere a ceea ce exista, ca si cind restul oamenilor nu ar putea intelege ceea ce vad. Primarul nu ii aplica nici macar o amenda lui Nicolae Davitoiu, daramite sa mai dispuna demolarea imobilului. Inspectia in Constructii constata cele semnalate de Maria Marian si dispune amendarea celui in cauza cu zece milioane de lei, hotarind totodata oprirea lucrarilor pina la intrarea in legalitate, adica obtinerea autorizatiei. Vazind ca primaria nu intreprinde nimic in acest caz, Maria Marian s-a adresat Judecatoriei Tirgu Jiu, de unde asteapta o hotarire care sa faca lumina. Iata, asadar, cum primaria tolereaza si chiar incurajeaza constructiile ilegale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS