20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn Romania, 800.000 de persoane sufera de diabet

In Romania, 800.000 de persoane sufera de diabet

Peste 800.000 de persoane sufera de diabet in Romania. Statisticile arata ca, dintre bolnavi, 60 % nu au facut teste pentru o depistare precoce si nu stiu ca au avut diabet. Un numar redus de persoane apeleaza la medic in stadiul incipient al bolii. Diabetul este diagnosticat, in medie, la opt ani dupa aparitia lui in organism. Cresterea numarului celor afectati de diabet se inregistreaza mai ales la tipul 2 de diabet, care afecteaza persoanele de peste 30 de ani, pina in 30 de ani fiind vorba de diabet de tip 1.

Diabetul de tip 2 este o afectiune metabolica, in care pancreasul nu produce suficienta insulina sau insulina produsa nu este metabolizata si utilizata efectiv. Pacientii cu acest tip de diabet reprezinta 85-95 % din totalul diabeticilor. Controlul acestui tip de diabet se face prin adoptarea unui stil de viata mai activ si a unei diete sanatoase. De curind, pe plan mondial a aparut un nou medicament care poate controla nivelul de zahar din singe: Actos. Noul medicament este indicat de medici in tratarea diabetului care dezvolta obezitatea. El produce scaderea trigliceridelor si a hipertensiunii arteriale, stiut fiind faptul ca 50 la suta dintre diabetici prezinta hipertensiune arteriala. Un alt efect al noului medicament este cresterea colesterolului bun.

In prezent, medicii estimeaza ca in lume sint 150 de milioane de persoane afectate de diabet, iar pentru anul 2020 se preconizeaza o crestere de pina la 220 de milioane.

Diabetul produce multe complicatii la nivelul ochilor, circulatiei periferice, hipertensiunii arteriale. Aceasta afectiune este printre primele cinci boli de care se preocupa Organizatia Mondiala a Sanatatii, alaturi de bolile cardiovasculare, SIDA si bolile psihice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS