21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Flash

Sala cu destinatie speciala. Satenii din Macesu de Jos nu isi vor mai face nuntile in corturi, in curind, ci intr-o cladire special amenajata. Primarul comunei s-a gindit sa puna la dispozitia cetatenilor, contra cost, cladirea respectiva, in care sa-si organizeze nunti, botezuri, taieri de mot, chefuri si chiar pomeni. Aceasta va avea o sala de petreceri, bucatarie si garderoba. Consilierii locali au aprobat deja proiectul de hotarire si, cel mai tirziu la inceputul anului viitor, macesenii vor putea sa inchirieze sala respectiva.

Calculatoare pe post de mobilier. Pe birourile multor primari din judetul Dolj troneaza cite un calculator. Chiar daca multi dintre posesorii de calculator habar nu au sa-l porneasca, ei nu vor sa recunoasca acest lucru, dar nici nu fac nimic pentru a invata. Pina cind vor lasa rusinea deoparte si se vor apuca serios sa invete, primarii tin calculatoarele pe post de mobilier.

Record la Gingiova. In comuna Gingiova nu a fost inregistrat in luna iulie nici un deces. „De sapte ani, de cind sint eu aici, nu am mai vazut asa ceva. Sa nu se inregistreze nici un deces. Aproape ca este o premiera la noi in comuna“, spune Mioara Turna, secretarul primariei. De la inceputul anului si pina in prezent s-au inregistrat patru casatorii si 40 de decese.

La Macesu de Jos nu exista tigani. Pe raza comunei Macesu de Jos, in acte, nu figureaza nici un tigan, desi pe ulitele satelor se vad destul de multi tuciurii. La recensamintul din 1992, toti tiganii au declarat ca sint de nationalitate romana. Acum, cind la prefectura judetului exista deja un consilier al romilor si cind au aflat ca exista ceva facilitati pentru ei, probabil ca la apropiatul recensamint nu isi vor mai ascunde adevarata nationalitate.

Abuz pe fata. Regia de Apa ocupa… mari suprafete de teren in comunele Teasc si Bratovoiesti si nu plateste nici macar un leu chirie la primarii sau proprietarilor pamintului. Chiar daca situatia ii nemultumeste atit pe primari, cit si pe oamenii din sat, acestia nu pot face nimic pentru a-i determina sa plateasca, mai ales ca nici nu exista vreun contract in acest sens. Singura solutie ar fi ca societatea sa fie actionata in judecata de toti pagubitii.

Ajutoare sociale de Pasti si de Craciun. De mai multi ani, la sate nu se mai platesc ajutoare sociale, chiar daca se intocmesc dosare in acest sens. Primarii sustin ca nu au bani sa plateasca toti saracii care indeplinesc conditiile prevazute de lege. Si atunci, ei ii aleg pe cei mai saraci dintre cei saraci si o data sau de doua ori pe an, in functie de buget, le dau ajutoare de urgenta. De cele mai multe ori, saracii satului primesc ajutor banesc sau alimentar de Pasti si de Craciun.

Cine plateste? In mai toate comunele in care s-au preluat suprafete de teren pe baza de protocol de la unitatile agricole de stat, diferiti sefi de asociatii agricole particulare au profitat de vinzoleala si l-au semanat fara sa aiba contracte cu cei care ar trebui pusi in posesie sau cu primaria, care, pe baza protocolului, este obligata sa-l lucreze. Dupa recoltarea din vara sau din toamna, cineva trebuie sa plateasca o redeventa sau o arenda ori primariei de la care s-a preluat pamintul, ori oamenilor carora li s-a repartizat. Intrebarea e cine plateste.

S-a demonstrat ca raul poate fi si bine. Primaria Macesu de Jos, la reconstituirea dreptului de proprietate pe baza Legii 1/2000 a avut destule probleme cu cele 400 ha de teren aflate pe fostele orezarii. Oamenii au acceptat cu greu sa ia pamint acolo, pe motiv ca pe terenurile respective sint balti etc. Anul acesta, doar proprietarii care au avut cultivat porumb in orezarii au facut productie, ceilalti nu au facut nici nutret pentru animale…

Fondul Dunarea este majoritar. Din fostul IAS Macesu de Jos, Agentia Domeniilor Statului mai detine doar 17%. Diferenta pina la suta la suta este detinuta de un asa-zis Fond Dunarea, despre care nimeni nu prea stie mai nimic.

Primaria din Giurgita a fost lasata in intuneric. Daca la unele primarii poti intilni mobilier ultimul racnet si aparatura pe masura, altele nu-si pot plati nici macar curentul electric. In urma cu doar citeva saptamini, Primariei din Giurgita i s-a taiat curentul electric pe motiv de neplata. Primaria are de recuperat 700 de milioane de lei de la fostul IAS Portaresti, bani pe care nu-i ia pentru ca asteapta ca unitatea sa fie lichidata. Suma datorata de IAS cu pricina reprezinta jumatate din bugetul primariei. Asa ca eventualele greseli pe care le vor face functionarii primariei sint scuzabile, dat fiind faptul ca trebuie sa lucreze din cind in cind pe intuneric. Cum bani pentru investitii nu prea sint, primaria nu-si poate cumpara nici macar lampi de gaz in care sa puna…motorina cu sare.

Rai de plata. Actionarii de la SC AGROPOWER SRL Tuglui au luat in arenda mai multe hectare de pamint care apartin proprietarilor din comuna Goicea. Conform contractului incheiat intre parti si inregistrat la primarie, plata arendei trebuia facuta la 15 zile de la recoltare in griu sau echivalent griu in cantitate de 600 de kilograme la hectar. Desi au trecut mai bine de trei luni de la seceratul griului, firma din Tuglui nu a achitat obligatiile contractuale taranilor din Goicea. Primaria i-a chemat prin mai multe adrese oficiale sa rezolve problema, dar, dupa termene anuntate si neonorate, AGROPOWER refuza atit dialogul cu primaria cit si cu proprietarii terenurilor. In acest caz, litigiul nu mai poate fi rezolvat decit in instanta de judecata. Oamenii, pacaliti anul acesta, au hotarit sa treaca de la… Tuglui in… Franta. Un fermier francez, Ive Babin, a luat in arenda in comuna vecina, Birca, pamint pentru care si-a achitat toate obligatiile contractuale. AGROPOWER nu vrea sa fie nici in caruta nici in teleguta, in sensul ca, daca tot nu poate sa plateasca, nici nu vrea sa renunte la terenurile contractate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS