22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBailestenii au ales debransarea generala

Bailestenii au ales debransarea generala

Majoritatea bailestenilor care locuiesc la bloc s-au gindit sa scape de frigul iernii si de plata milioanelor de lei pentru incalzirea centralizata, renuntind la calorifere si construindu-si sobe. Din experienta anilor trecuti, decit o „abureala“ de caldura mult prea scumpa pentru buzunarele lor, locatarii prefera incalzirea cu lemne, mai ieftina si eficienta, chiar daca e mai putin asortata cu statutul lor de locuitori de …municipiu.

Mai bine in frig, dar fara datorii decit in frig, dar bun de plata

Asociatiile de locatari primesc zilnic zeci de cereri de debransare, toate avind acelasi motiv: neajunsuri financiare. Stocurile de combustibil ale societatii locale de producere si furnizare a energiei termice sint practic nule, la fel ca si perspectivele de constituire a acestora. Chiar daca unii dintre bailesteni nu au posibilitati sa isi construiasca sobe, confruntati cu datoriile de milioane de lei pentru caldura furnizata iarna trecuta si cu perspectiva acumularii altor datorii, oamenii prefera sa fie debransati. „Am depus cerere de debransare, pentru ca nu putem plati! Eu am somaj, sotul are tot ajutor de somaj; cu alocatia copilului cu tot abia ne intra in casa sapte sute de mii de lei. De unde sa platesc milioane la intretinere? Si acum am datorii de asta-iarna; am vreo sase milioane de lei de dat, ca anul trecut, cind am vrut sa ma debransez, de la asociatie mi-a spus sa nu ma debransez ca se subventioneaza caldura. Ce or fi subventionat nu stiu, ca dupa ce ca numai caldura nu a fost aia, m-am trezit si cu trei milioane de lei datorie! Ne-am facut sobe intre timp, ca la caldura pe care o dadeau…mi se imbolnavea copilul“, a spus Jeni Gaciu. Valeria Prodan, pensionara si cu datorii de milioane de lei la intretinere, a depus si ea cerere de debransare, chiar daca nu are bani de sobe sau alta solutie pentru a iesi din iarna. „O sa ma incalzesc la stele!“, a conchis femeia, neputind intelege ca, fie si subventionat, pretul energiei termice depaseste citeva milioane de lei pentru citeva luni de iarna si ca bugetul local nu are cum sa suporte consumurile cetatenilor.

Bailestenii au trecut la debransare

Ion Cantaru este pensionar, presedinte de asociatie si, ca sa nu ramina dator la intretinere, si-a debransat caloriferele si pe timp de iarna se incalzeste cu sobe: „Anul trecut am dat vreo doua milioane de lei pe lemne, anul acesta cam doua si jumatate, dar macar am caldura si nici nu ramin la intretinere cu datorii si mai mari. Ca presedinte de asociatie si eu am datorii; am trei milioane de dat la intretinere si doar din pensie nu am cum sa platesc. In situatia mea sint majoritatea locatarilor. Sint oameni fara serviciu, care traiesc din alocatia copiilor. De unde sa mai plateasca si atitia bani la intretinere?“ Lidia Pirlog, administratoare a Asociatiei de Locatari nr.5 din Bailesti, asociatie cu peste un miliard de lei datorie catre RAGCL, a spus ca de doua saptamini, de cind s-a anuntat ca se primesc cereri de debransare, zilnic au venit zeci de locatari sa renunte de bunavoie la caldura. Pina acum, constrinsi de saracie si de costurile serviciilor, bailestenii au renuntat la apa calda, la programul non-stop de apa rece si la programul prelungit de furnizare a caldurii.

Bani, datorii, restante…

Regia locala din subordinea Consiliului Local Bailesti are de recuperat de la populatie peste noua miliarde de lei; o suma enorma pentru cele aproximativ o mie de apartamente din municipiu. La rindul ei, RAGCL datoreaza si ea miliarde de lei furnizorilor proprii, dintre care numai SNP PETROM are de recuperat peste sase miliarde, contravaloarea combustibilului folosit iarna trecuta. Vechea datorie neachitata este si motivul pentru care stocul de combustibil pentru iarna aceasta este zero, societatea conditionind eliberarea combustibilului de achitarea datoriei. Constantin Moraru, inginer-sef al RAGCL, a spus ca, tot din motive financiare, regia a redus la maximum numarul de personal si a demarat tirziu reparatiile curente la centralele termice. Inclusiv centrala termica a primariei este improprie furnizarii de caldura. La sesizarea bailestenilor, reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorului au analizat situatia creata din cauza blocajului financiar in care se afla bailestenii si furnizorii de servicii. Chiar daca s-au mai descoperit neglijente din partea asociatiilor de locatari, chiar daca bailestenii mai platesc pierderile de pe retea ale regiei locale, nimeni nu poate fi amendat pentru ca nu are bani. Bani pentru intretinere, pentru cumpararea de combustibil sau pentru a trai mai bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS