10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaturator cu patalama si cursuri de specialitate

Maturator cu patalama si cursuri de specialitate

Pentru ca pietele craiovene sa functioneze cu autorizatie sanitara, maturatorii vor face cursuri de igiena, pe banii angajatorului. Aceasta a fost conditia pentru ca pietele, aflate in grija Serviciului Public de Administrare a Pietelor din cadrul Primariei Craiova, sa primeasca autorizatia sanitara de functionare de la reprezentantii Inspectoratului de Sanatate Publica (ISP) Dolj. Pentru 5,3 milioane de lei din bugetul institutiei, 20 de femei de serviciu din personalul pietelor vor urma cursuri de igiena a alimentatiei. „Anual, trebuie sa luam autorizatie sanitara pentru functionarea pietelor si a tirgurilor. Am depus documentatia care ni s-a solicitat de catre inspectorii ISP, am platit si eliberarea autorizatiilor, circa zece milioane de lei, si ni s-a spus ca personalul trebuie sa participe la cursuri pentru igiena sanitara“, spune Nelu Turcin, sef Birou tehnic din cadrul Administratiei Pietelor. Desi, initial, reprezentantii ISP au cerut ca toti angajatii sa urmeze cursurile, adica 28 de casieri incasatori si 33 de femei de serviciu, de scolarizare vor avea parte doar 20 de maturatori, „implicati direct“ in buna desfasurare a comertului. Chiar daca au inca probleme cu scrisul si cu cititul, maturatorii se vor prezenta cu pix si cu carnetel ca sa se initieze in tainele prepararii dezinfectantilor.

Igienic, dar cu diploma

Initiativa de imbunatatire a conditiilor in care se desfasoara comertul nu este recenta. In 1999, Ordinul 331 al ministrului sanatatii prevedea pentru tot personalul angajat in domeniul comertului, obligativitatea efectuarii unor cursuri de igiena. Deoarece la vremea respectiva ordinul nu a avut ecou si nici prea multi comercianti nu s-au inghesuit sa se scoleasca, guvernul a emis anul acesta o ordonanta (nr. 625) care intareste ordinul respectiv si aminteste ca amenda pentru cei care nu respecta legea este intre doua si sase milioane de lei. Suma la care se pot adauga alte amenzi (de zeci de milioane de lei), pentru functionare in conditii de ilegalitate. Ca sa ii determine pe comercianti sa isi scoleasca angajatii, reprezentantii ISP au blocat eliberarea autorizatiilor sanitare de functionare pina cind personalul (inclusiv femeile de serviciu) va veni cu certificatele de absolvire a cursurilor de igiena. Reprezentantii Compartimentului de Avizare si Autorizare din cadrul ISP au specificat ca in Craiova exista doua firme autorizate de Ministerul Sanatatii si Familiei care organizeaza si emit certificate de absolvire a cursurilor de igiena si ca, pentru a obtine autorizatia sanitara, firmele din domeniul comertului trebuie sa isi scoleasca personalul.

Craiovenii nu trebuie sa se teama asadar de faptul ca vinzatoarea de la piine sau buticarul din colt sint murdari pe miini, doar au diploma de proaspat… igienizati!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS