16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii nu se inghesuie sa-si ia salariile pe carduri

Severinenii nu se inghesuie sa-si ia salariile pe carduri

Bancomatele insuficiente si veniturile mici nu atrag clienti pentru acest sistem de plata

Din cele aproximativ doua milioane de carduri care se gasesc in prezent pe piata romaneasca, aproximativ 15.000 sint detinute de mehedinteni. Salariatii intreprinderilor mari, agentii economici privati, persoanele fizice cu venituri medii se numara printre clientii fideli unui sistem de plata sigur si modern.

Mehedintenii nu se inghesuie sa-si procure carduri bancare si pentru ca nu prea au unde sa le utilizeze. Foarte putine magazine sau institutii folosesc ca mijloc de incasare carduri, instalarea de cititoare pentru acestea fiind considerata o investitie fara rost. Cu toate acestea, numarul cardurilor a crescut in cazul agentilor economici privati si al intreprinderilor mari, care isi platesc salariatii virindu-le banii direct in contul bancar. Astfel, in zilele se salariu, bancomatele bancilor din Drobeta Turnu Severin sint alimentate la capacitate maxima, in jurul lor formindu-se cozi interminabile. Putine banci si-au permis sa-si instaleze un al doilea bancomat decit cel de la sediu. BRD-Societe Generale si-a instalat un al doilea bancomat la cel de-al doilea sediu, BANCPOST si-a amplasat inca doua bancomate, unul la intrarea intr-un supermarket din municipiu si altul in cartierul Crihala.

800 de salariati de la ROMAG detin carduri

Bancile percep un comision minim la retragerea numerarului de pe card sau nu retin nimic, masura tinind de politica fiecarei institutii. Emiterea, monitorizarea si rezolvarea problemelor legate de utilizarea cardurilor se afla in responsabilitatea procesorului, o firma ce produce si personalizeaza carduri de maxima securitate, conform normelor VISA si Europay. PIN-ul (Personal Identification Number – n.r.) cardului este generat prin folosirea unor module speciale de securitate. Informatiile referitoare la clienti se pastreaza intr-o baza de date, acestia avind acces la informatii despre cont. Serviciul de autorizari on-line permite bancii sa comunice cu organizatiile internationale de carduri, tranzactiile efectuate fiind autorizate numai dupa verificarea soldului disponibil. Toate tranzactiile ce depasesc anumite valori sint verificate si raportate. Un card emis de BCR poate fi folosit la un bancomat BANCPOST sau BRD, dar cu un comision ce variaza de la o institutie la alta. Pina in luna septembrie, BRD Societé Generale Mehedinti a emis 5.408 carduri, din care o mare parte au fost solicitate de catre marile intreprinderi. Printre clientii posesori de carduri ai bancii se numara 200 de salariati de la CELROM, 200 de salariati de la CILDRO si 800 de salariati de la ROMAG. „Exista solicitari pentru emiterea de carduri, in special cele de credit. Cu un astfel de card, clientul poate intra pe linia de creditare, sa depuna bani sau sa faca plati“, a declarat Raduica Besalic, de la Departamentul Comercial al BRD Mehedinti. Numarul mic al locurilor unde poate fi utilizat acest sistem de plata ii determina pe mehedinteni sa fie oarecum reticenti in privinta solicitarii unui card bancar. In plus, numarul celor cu venituri peste salariul mediu pe tara este foarte mic in judetul Mehedinti, constituind un alt motiv pentru care solicitarile de carduri nu se ridica la nivelul asteptarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS