10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLungul drum al romanului catre casa

Lungul drum al romanului catre casa

Nu este suficient sa ai foarte multi bani ca sa-ti construiesti o casa in Romania zilelor noastre. Pe linga acest lucru, este necesar sa te inarmezi cu rabdarea unui chinez, sa ai nervi de otel si, nu in ultimul rind, foarte multa perseverenta. Cel care doreste sa ridice o cladire, fie ea vila sau cotet, are nevoie de zeci de avize si autorizatii care costa bani, nu gluma.

Potrivit Legii 50/1991, ridicarea unei cladiri, indiferent de destinatia ei, se face pe baza unei autorizatii de constructie. Pina acolo insa e drum lung, presarat cu o groaza de avize si aprobari de la diverse institutii si furnizori de servicii publice. Totul incepe cu obtinerea certificatului de urbanism de la Serviciul de Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul primariei fiecarei localitati, asta in cazul in care terenul pe care se construieste imobilul este intravilan. Daca terenul este extravilan, certificatul de urbanism este eliberat de consiliul judetean. Potrivit legii, in ambele cazuri, certificatul se elibereaza in maximum 30 de zile, de cele mai multe ori insa emitentii „au grija“ ca acest termen sa fie respectat intocmai si chiar sa-l depaseasca. Doritorul de casa merge apoi la un arhitect pentru intocmirea unui plan de situatie care se refera in principal la vecinatatile viitoarei cladiri. Dupa ce a depasit si acest obstacol, urmeaza partea cea mai grea: obtinerea tuturor avizelor de la furnizorii de servicii.

Nervi, bani si lupta cu functionarii

Inarmat cu certificatul de urbanism si pregatit pentru zile intregi de asteptare, aminari si frecusuri, cel care viseaza la o casa trebuie sa treaca apoi pe la furnizorii de energie electrica, gaz metan, apa, canal, energie termica si, in unele cazuri, pe la Directia Judeteana de Drumuri, pentru a obtine un aviz de amplasament. Acesta atesta faptul ca pe terenul respectiv nu trec linii electrice, conducte de apa sau de gaz, drumuri de interes judetean sau national. Avizul se acorda doar cind terenul este liber de orice sarcini. La toate acestea se adauga avizele PSI, din partea OCAOTA ori Ministerului Culturii, asta in cazul in care imobilul se construieste in apropierea unei zone de protectie a monumentelor istorice. Fiecare dintre aceste avize costa, iar pentru ele trebuie sa astepti intre doua si sapte zile. Craioveanca Mariana B. a trecut prin experienta aproape traumatizanta a luptei pentru obtinerea unei autorizatii de constructie. „Am depus cererea pentru certificatul de urbanism in luna aprilie si l-am obtinut, cu chiu cu vai, abia dupa doua luni. A trebuit sa umblu apoi pe la furnizorii de servicii pentru alte aprobari, care in total m-au costat vreo cinci milioane de lei, dupa care am depus dosarul la primarie pentru eliberarea autorizatiei de constructie, lucru care nu s-a intimplat nici pina in ziua de astazi“, povesteste plina de obida Mariana B.

Daca ai autorizatia, restul e bagatela

In cazul in care ai ghinionul de a „adaposti“ retelele unor furnizori de servicii, ca sa-ti faci o casa pe pamintul tau, trebuie sa deviezi conductele sau cablurile respective. Si asta nu se face cu bani putini. Devierea se realizeaza de catre specialistii unitatilor furnizoare de servicii, insa contravaloarea acestei operatiuni este suportata de cel care vrea sa-si ridice casa.

Pe baza tuturor acordurilor si avizelor, se intocmeste documentatia pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Autorizatia este eliberata, potrivit legii, in maximum 30 de zile, insa si de aceasta data termenul nu este de cele mai multe ori respectat. Calvarul nu se termina insa aici, pentru ca dupa obtinerea autorizatiei de constructie urmeaza intocmirea proiectului tehnic al cladirii de catre un proiectant autorizat. La care mai pui ca taxa pentru eliberarea autorizatiei de constructie este 0,5% din valoarea declarata a viitoarei cladiri.

In loc de happy end

In cele din urma, dupa luni intregi de asteptare, te poti apuca efectiv de construirea imobilului. Pentru acest lucru insa aduni multe zile de stres, nervi, clasicele asteptari pe holuri, duci o adevarata lupta cu birocratia. Speranta iesirii din acest hatis birocratic exista: Legea 453/2001, care prevede simplificarea procedurii de autorizare a unei constructii, prin infiintarea unui ghiseu unic la nivelul primariilor, care sa dea un singur acord pentru toate avizele. Cind se vor publica normele metodologice ale acestei legi nimeni nu stie, asa ca oamenii vor fi nevoiti in continuare sa faca anticamera pentru un acord sau altul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS