5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Stiri diverse

Un atac american va fi considerat o agresiune impotriva tuturor tarilor islamice

Unul din liderii Jihadului islamic din Fisia Gaza, seicul Abdallah Chami, a apreciat ca un eventual atac american impotriva Afganistanului sau Irakului va fi considerat drept o agresiune impotriva tuturor tarilor islamice”. Daca Statele Unite decid sa lanseze un atac impotriva Afganistanului sau Irakului, ca o reactie la atentatele comise la 11 septembrie, „aceasta va fi considerata drept o agresiune impotriva tarilor arabe si musulmane, a declarat Chami, citat de editia germana a Financial Times”. „Vom intensifica lupta impotriva ocupatiei prin toate mijloacele”, a amenintat responsabilul acestei organizatii integriste, care s-a aratat pregatit pentru a participa la o coalitie impotriva terorismului „cu conditia ca Israelul sa figureze pe lista tarilor teroriste”. „Cea mai mare baza a terorismului sint chiar Statele Unite” care considera ca au tot dreptul „de a-si exprima ura impotriva Islamului si care s-au transformat in dusmanii intregii lumi prin politica lor”, a mai spus seicul Abdallah Chami. Jihadul islamic, care se opune procesului de pace din Orientul Mijlociu, este responsabil pentru mai multe atentate singeroase anti-israeliene comise dupa 1994.

Australia a decis inghetarea tuturor fondurilor detinute de persoane si organizatii banuite de relatii cu Osama bin Laden

Premierul australian, John Howard, a anuntat ieri decizia de inghetare a tuturor fondurilor detinute in Australia de persoane si organizatii suspectate de legaturi cu Osama bin Laden. Howard, care si-a anuntat sprijinul pentru ofensiva financiara impotriva miscarii teroriste, campanie declansata de presedintele american, a precizat ca a dat instructiuni in acest sens Bancii australiene a rezervelor statului. „Guvernul va face tot ceea ce-i sta in putinta pentru a sista finantarea teroristilor”, a mai declarat Howard. „Guvernul va ordona Bancii centrale sa utilizeze un sistem de reglementare bancara pentru tranzactiile cu strainatatea, pentru a stopa toate tranzactiile din Australia in directia celor 27 de organizatii teroriste identificate de Statele Unite”, a mai spus premierul australian. Howard a precizat ca aceasta decizie se adauga sanctiunilor instituite, in decembrie 1999, impotriva regimului taliban din Afganistan.

Presedintele afgan solicita sprijin occidental pentru lupta impotriva talibanilor

Presedintele afgan in exil, Burhanuddin Rabbani, a cerut ieri tarilor occidentale sa sprijine fortele opozitiei antitalibane, care se afla „in prima linie a luptei impotriva terorismului”. „Noi sprijinim principiul unei operatiuni bine pregatite” impotriva terorismului in Afganistan, a declarat presedintele afgan – inlaturat de la putere de talibani in 1996, insa recunoscut de comunitatea internationala – care se afla in Badakshan, in nord-estul Afganistanului, singura provincie controlata in intregime de opozitie. Rabbani a insistat asupra caracterului „logistic” al acestui sprijin si a evitat sa se refere la sosirea unor soldati occidentali in Afganistan. Cheia eliminarii terorismului islamic din Afganistan rezida, potrivit presedintelui afgan, „in presiunile puternice care trebuie exercitate de Statele Unite asupra Pakistanului pentru a renunta la sprijinul acordat talibanilor”.

Arabia Saudita va permite fortelor americane dislocate pe teritoriul sau sa participe la o actiune impotriva lui bin Laden

Arabia Saudita a precizat ca va permite fortelor armate americane, inclusiv aeriene, dislocate pe teritoriul sau sa participe la o actiune militara impotriva lui Osama bin Laden, principalul suspect al atentatelor comise la 11 septembrie, a anuntat ieri Washington Post. Cotidianul citeaza surse americane, potrivit carora Pentagonul a abandonat proiectele de dislocare a centrului de comanda intr-o alta tara din Golf. Washington Post a anuntat, simbata trecuta, ca Ryadul nu va permite Washingtonului sa utilizeze, in cadrul unor operatiuni militare, centrul de comanda aflat pe baza aeriana Prince Sultan, la o suta km sud-est de capitala saudita. Regele saudit Fahd a declarat ca este dispus sa coopereze cu Statele Unite in lupta impotriva terorismului. In aceeasi zi, Ryadul a anuntat ruperea relatiilor diplomatice cu regimul taliban de la Kabul. Autoritatile saudite si-au exprimat speranta ca Statele Unite vor da dovada de retinere si nu se vor angaja intr-o actiune militara precipitata si disproportionata, bazata pe „emotii”.

Iranul denunta ignoranta premierului italian

Ministrul iranian al afacerilor externe, Kamal Kharazi, a denuntat ieri ignoranta sefului guvernului italian, Silvio Berlusconi, care a afirmat superioritatea civilizatiei occidentale. „Intr-un moment in care viitorul umanitatii depinde de cooperarea intre civilizatii, asemenea declaratii sint inacceptabile”, a subliniat Kharazi, calificindu-l pe Berlusconi drept „iresponsabil”, potrivit agentiei oficiale IRNA. Afirmatiile lui Berlusconi, potrivit carora „nu se pot pune pe acelasi plan toate civilizatiile” au declansat proteste inclusiv printre partenerii europeni ai Italiei. „Trebuie sa fim constienti de suprematia noastra, de superioritatea civilizatiei occidentale”, declarase el, insistind pe necesitatea „de a occidentaliza omenirea”. Secretarul general al ligii Arabe, Amr Mussa, a calificat aceste declaratii drept „rasiste”, afirmind ca Berlusconi a “depasit limitele rezonabilului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS