12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSectia de Boli infecto-contagioase nu este dotata corespunzator

Sectia de Boli infecto-contagioase nu este dotata corespunzator

• Sase sectii folosesc o singura salvare • Bolnavii infectiosi sint transportati in aceeasi salvare cu cei din alte sectii • Soarecii si gindacii misuna prin spital

Spitalul „Grecescu“ din Drobeta Turnu Severin si Sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean Mehedinti se confrunta, de o buna bucata de vreme, cu probleme deosebite. Cauza principala a acestora este lipsa banilor. Potrivit Marcelei Patrascu, sefa Sctiei boli infectioase din cadrul Spitalului Judetean Mehedinti, dotarea in Sectia de boli infectioase este zero: „Desi am reusit sa zugravim cladirea in urma cu trei ani, totusi ne confruntam cu probleme deosebite din cauza lipsei banilor. Dotarea in Sectia de boli infectioase este zero, in sensul ca nu avem laborator de bacteriologie. Fiind Sectie de boli infectioase, este necesar sa nu mai trimitem analizele la Spitalul Judetean, mai ales ca este o singura salvare pe tot spitalul si toate cele patru sectii ale Spitalului „Grecescu“, plus sectiile TBC si psihiatrie folosesc o singura salvare. Este foarte greu. Pina vine salvarea, asteptam ore in sir sa trimitem analizele, iar rezultatele ne vin foarte tirziu. Pentru aceasta sintem obligati sa tinem bolnavii in sectie si astfel creste numarul zilelor de spitalizare si, bineinteles, costul fiecarui bolnav. Nu avem radiologie la nivelul Spitalului Grecescu si trebuie sa transportam bolnavii infectiosi cu alti bolnavi de la celelalte sectii in aceeasi salvare ca sa le facem raze. De asemenea, nu avem ecograf la nivelul Sectiei de boli infectioase. Am primit de la ajutoare un ecograf stricat care nu mai poate fi reparat“.

Soarecii si gindacii isi fac de cap prin sectie

Tot din cauza lipsei banilor, deratizarea si dezinsectia in Sectia de boli contagioase a Spitalului Judetean se fac greu. Din aceasta cauza, si nu numai, prin institutia medicala au aparut soarecii si gindacii. Mincarea nu este nici ea adecvata pretentiilor bolnavilor. „Ei dau o anumita suma din salariu la contributia de sanatate si avem de multe ori discutii. Bolnavii intreaba de ce mincarea este proasta si atunci noi trebuie sa gasim o scuza, desi toata lumea stie ca lipsa banilor este principala cauza. Nu sint halate pentru personalul medical si cadrele medii auxiliare, iar echipament de protectie nu ni s-a mai facut de multi ani. Echipamentul pentru bolnavi, pijamalele si lenjeriile de pat sint vechi“, a declarat Marcela Patrascu.

Sponsorii ocolesc Sectia de boli contagioase

Nici medicamentele nu au fost si nu sint suficiente pentru tratamentul bolnavilor. Schimbarea vremii poate genera si aparitia unor infectii in lant: „Ne-am confruntat si cu lipsa medicamentelor. Am avut perioade cind in farmacia Spitalului Grecescu nu se gaseau antivomitive, metoclopramid, saprosan. Nu avem gesol pentru rehidratarea orala pentru pacientii cu boli diareice. De multe ori a lipsit cortizonul. De exemplu, acum avem cortizon de 100 mg, dar nu avem cortizon de 25 mg. Sint medicamente care se gasesc pe perioade scurte in farmacie si alteori lipsesc, dar le inlocuim cu altele, pe care le gasim in farmacii. Ar fi bine daca s-ar gasi sponsori si pentru sectia noastra, sa ne ajute in limita posibilitatilor pentru a putea achizitiona echipament de protectie si lenjerie pentru bolnavi, pentru a repara instalatia sanitara, pentru a face unele renovari. Noi ne chinuim si, in general, bolnavii care au trecut prin sectia noastra au fost multumiti de modul in care au fost tratati si ingrijiti de personal. O data cu venirea toamnei si cu inceperea sezonului rece pot sa apara virozele respiratorii, boli care au transmitere prin aer si este bine ca toti copiii, toata populatia sa foloseasca batista atunci cind stranuta, sa evite aglomeratia, transportul in comun. Sa se pastreze igiena individuala si colectiva“, a mai spus Marcela Patrascu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS